За и против цифровизацията на селското стопанство » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

За и против цифровизацията на селското стопанство

Акценти

  • Никой не оспорва повишаването на ефективността заради внедряването на цифровите технологии в земеделието

Внедряването на нови технологии има своите предимства, но със сигурност крие и рискове.

Цифровизацията в земеделието напоследък е сред широко обсъжданите теми. Интересното е, че освен плюсовете започнаха да се чуват и мнения, които изтъкват минусите в общо формулираната идея.

Различни специалисти твърдят, че чрез цифровизацията може да се създадат нови зависимости за земеделските стопани. Те не отричат идеята за цифровизация като цяло, а само критикуват липсата на конкретика и детайли в предложенията на Комисията.

Експертите обясняват, че системата има нужда от трансформация, за да се намери  решение на екологичните проблеми, които следва да са с приоритет. Интересното е, че срещу довода, че цифровизацията не може да помогне, биват публикувани резултати от различни проучвания. Те сочат, че чрез прецизното земеделие се намалява замърсяването с нитрати във водата. Спадат разходите от прекомерна употреба на различни продукти. Тяхното дозиране става по-разумно, премерено и прецизирано спрямо нуждите.

Какви са рисковете и проблемите според експерти?

Употребата на нови технологии в селското стопанство буди определени въпроси и опасения. Внедряването им може да създаде рискове за бъдещото развитие на земеделските стопани. Инвестицията за закупуването на различните видове техника като дронове, бордово оборудване, чипове за животните и др. могат сериозно да повишат задлъжнялостта на земеделските стопани.

Друг проблем е, че внедряването на дигитално оборудване е приоритет на по-големите компании. Те лесно могат да си позволят подобна инвестиция. Загубата на ноу-хау заради механизацията в производството вече е факт, а този проблем може и да се задълбочи.

Любопитното е, че никой не оспорва повишаването на ефективността заради внедряването на цифровите технологии в земеделието. Негодуванието основно е насочено към идеята, че цифровизацията сама по себе си ще реши проблемите в селското стопанство, което реално няма как да стане.

Възниква и опасението, че цифровизацията ще направи земеделските стопани зависими от големите мултинационални компании, които ще получава и използват различни селскостопански данни. Така възниква и въпроса, какво ще стане, ако тези гиганти започнат да се занимават с отглеждането на селскостопански култури и животни от името на стопаните.

Много въпрос все още чакат своите отговори заради неясноти относно начините за регулиране на рисковете. Интересното е, че в новата ОСП няма инструмент съпътстващ прехода към цифровизация.

 

Сродни публикации