Заявления за борба с вредителите по трайните насаждения ще се приемат от 15 октомври » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Заявления за борба с вредителите по трайните насаждения ще се приемат от 15 октомври

Акценти

  • Общият размер на паричните средства, които ще бъдат отпуснати тази година по схемата са в размер на 4.7 млн. лв.

Срокът за подаване на документи за участие по схемата ще продължи до 31 октомври

Всички земеделски стопани, които желаят да получат финансова помощ за борба с вредителите по трайните насаждения ще имат възможността да го заявят след броени дни. На 15 октомври започва приемът на заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Желаещите да участват ще могат да го направят до 31 октомври.

Земеделските стопани ще могат да подават заявления за покупка на продукти за растителна защита. Финансова помощ ще се отпуска и за  продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата на овощните видове, ягоди и малини. Това са препаратите, които се прилагат през есента в периода на масов листопад. Извършените дейностите ще се отчитат до 16 ноември. Средствата ще бъдат изплатени до 7 декември.

С финансовите средства ще се цели да се намалят загубите, предизвикани от разпространението на зимуващи вредителите по трайните насаждения. Тук става въпрос за семковите и костилковите овощни видове и ягоди и малини.

Общият размер на паричните средства, които ще бъдат отпуснати тази година по схемата са в размер на 4.7 млн. лв. През пролетта на 2 847 производители са разпределени и изплатени 3,9 млн.лв. Те са били отпуснати за покупка на продукти за растителна защита на трайни овощни насаждения, ягоди и малини през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките.

Напомняме, че при използването на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба, земеделските стопани трябва да имат преминато „Обучение на професионални потребители на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба“ или висше образование с направление „Растителна защита“ или „Растениевъдство“, за получаване на Сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията.

Допълнителна информация за обучението за придобиване на Сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията можете да намерите ТУК.

 

Сродни публикации