Заявените площи при зеленчуците и плодовете остават устойчиви през последните четири години » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Заявените площи при зеленчуците и плодовете остават устойчиви през последните четири години

Акценти

  • Заявените площи плавно нарастват, като се отчита задържане на нивата при краставиците и постепенно увеличаване на площите с домати и пипер

Запазват ли нивата си на устойчивост заявените площи по схемите за обвързана подкрепа за последните четири години?

При зеленчуците (полско производство) се наблюдава значително увеличение за 2019 г. на площите с домати, пипер, краставици и зрелия чесън. Те достигат съответно 4 961 ха, 2 915 ха, 1 425 ха и 466 ха.

При главестото зеле се усеща увеличение. Наблюдава се намаление при корнишоните за последните три години. През 2019 г. заявените площи са 222 ха. Отчита се лек спад при картофите, морковите и зрелия лук.

Размерът на заявените площи по схемите за обвързана подкрепа за плодове през 2019 г. остават стабилни. Най-много са заявените площи с череши – 9 860 ха, следвани от ябълките – 3 227 ха, прасковите – 2 820 ха и вишните – 1241 ха. Ръст има при кайсиите и зарзалиите, а слабо намаление при малините и крушите.

По схемата за оранжерийно производство, заявените площи плавно нарастват, като се отчита задържане на нивата при краставиците и постепенно увеличаване на площите с домати и пипер.

Заявени площи по култури по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци през последните четири години можете да видите ТУК.

 

За автора

Сродни публикации