Защо трябва да внимаваме с боите за яйца » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

Защо трябва да внимаваме с боите за яйца

Акценти

  • Експерти съветва да се внимава със синята боя, която крие най-сериозни рискове

Различни мобилни приложения ни помагат да разберем кои от Е-тата вредят на здравето ни.

„Активни потребители“ провериха и състава на боите за яйца. В тях има вложени изкуствени оцветители, които са разрешени от европейското законодателство. Нова телевизия съобщава, че в пробите са открити основно 4 оцветителя – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102,  азорубин – Е-122 и брилянт синьо – Е-133. Тези оцветители са разрешени за влагане в боите и са изкуствени. Не са открити непозволени съставки.

Интересното е, че в боите са открити и някои алергени, лактоза, консерванти и желатин.

Лекари споделят, че боите за яйца са безвредни и могат да бъдат влагани в храната за директна консумация. Те смятат, че дори яйцата да са пропуснали цвят, то той не би трябвало да създава заплаха за здравето на потребителите.

От своя страна диетолозите са на друго мнение. За тях много от оцветителите, дори и разрешените, водят до здравословни проблеми. Те могат да повлияят на силата на пристъпите на астма. Могат да предизвикат ефекта на хиперактивност при децата, да причинят кожни алергии, дори запушен нос и ринит.

Опасността от тези добавки идва от комбинацията и прекомерната им консумация.

Експерти съветва да се внимава със синята боя, която крие най-сериозни рискове. Жълтите и червените пък могат да  причинят алергии и астма.

Важна препоръка, която трябва да достигне до максимално много потребители е да внимават с Е- тата от номер 102 до 145. Различни мобилни приложения дават възможност за проверка на всяко едно от тях и влиянието им върху здравето ни.

Потребители вече са подали сигнали и за фалшиви бои, които не оцветяват добре яйцата. Според тях е добре яйцата първо да се измият много добре и след това да се сварят.

Специалистите предупреждават, че трябва да внимаваме и при покупката на вече оцветени яйца. Техният срок на годност е по-кратък и дългият им престой в магазина може да се окаже проблем.

 

Сродни публикации