Защо смъртността на пчелните семейства в Русенско стигна 30 % » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Защо смъртността на пчелните семейства в Русенско стигна 30 %

Акценти

  • За възстановяването на едно пчелно семейство са нужни много време, усилия и средства

В областта много от пчеларите произвеждат биологичен пчелен мед

Успешното презимуване на пчелите е от съществено значение за запазване на популацията им. В Русенско пчеларите тази година са наблюдавали до около 30 % смъртност при пчелните семейства. В Областния браншови пчеларски съюз „Русчуклия“ членуват 105 пчелари. Повечето от тях, а именно 80%, произвеждат биологичен пчелен мед.

В коментар за БТА Милен Петров – председател на съюза обясни, че сред основните причини за смъртността на пчелите е т.нар. „вторично замърсяване“ на храната им. Нужно е да се отбележи, че тук става въпрос за прашеца и меда, които те са си складирали за зимните месеци.

Според пчеларите възстановяването на едно пчелно семейство е доста трудоемка задача. Нужно е много време, усилия и средства. Пропускат се първите паши, а заедно с тях намалява добива на мед, защото не се получава такъв от рапица, акация и липа.

пчелна рамка

По статистически данни от един кошер за година може да се получат около 20 кг. мед.

В началото на седмицата в Русе се проведе среща във връзка с опазването на пчелите и пчелните семейства при борбата с болести, неприятели и плевели. На нея присъстваха и специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните. Те коментираха, че се осъществява перманентен контрол. Само през миналата година са проверени повече от 300 земеделски стопани, като при нито един не е констатирано нарушение.

В контролните действия влизат документални проверки и оценка на риска. Констатиран е и спад в авиационните третирания през последните години.

 

Сродни публикации