Защо САЩ остро критикува строгите европейски стандарти за храните » Съвети в земеделието

март 27, 2023

Защо САЩ остро критикува строгите европейски стандарти за храните

Акценти

  • Според Уди Джонсън употребата на хлорни вани е един от най-ефективните и икономически изгодни начини за защита от салмонела

Европейските потребители не одобряват употребата на пестициди за производството на плодове и зеленчуци

Земеделието в Европа и САЩ, а и партньорските отношения в тази насока се оказаха поредната тема за критики, обвинения и спорове. Американският посланик в Обединеното кралство Уди Джонсън подложи на съмнение строгостта на стандартите за храните в ЕС.

Правителството на САЩ поиска да бъде осигурен безпрепятствен износ на селскостопански стоки към Великобритания. В тази връзка много от европейците изказаха своето негодувание. Хората не одобряват американските разпоредби за употреба на пестициди, хлорните бани за прясно заклани пилета или хормоналното третиране на животни, чието месо после свободно бива консумирано от потребителите.

Претенциите на САЩ са включени в документ, който засяга бъдещите търговски взаимоотношения с Великобритания. Критики относно понижението на стандартите е имало от страна на фермерите и гастрономическите критици.

Джонсън изтъкна, че всички тези аргументи против бъдещото сътрудничество до голяма степен са режисирани и провокирани. Коментарите относно употребата на хормони и пестициди са представили американското земеделие в много лоша светлина. Това не само, че отблъсква европейските потребители, но и създава предпоставка за упреци относно европейските стандарти и разпоредби за храните.

Според американеца регулациите са прекалено строги и ограничават земеделците в Европа. За разлика от тях, американските им колеги имали законовата възможност да се възползват от напредъка на технологиите. Джонсън изтъкна още, че хормоналните терапии при отглеждането на животни били предимство. То осигурявало възможност за по-високи добиви на месо. Така се намалявали драстично и разходите за потребителите.

Относно използването на хлорни бани обясненията на Джонсън са още по-интересни. Той споделя, че това е един от най-ефективните и икономически изгодни начини за защита от салмонела и други бактерии. Той изтъква, че именно така в Европа земеделските стопани третират своите плодове и зеленчуци.

зеленчуци - лехи със салати

Много остри критики отнесе американският посланик заради тези си аргументите. Именно в защита на мнението на европейските граждани се изправи журналистът и гастрокритик Джей Райнер. Той сподели в Twitter линк към изследване на Университета в Саутхемптън. В него е публикувана информация, която показва, че хлорните бани не са най-надеждното средство за защита от микроби.

Чрез своя говорител Тереза Мей също изрази становище, че понижаване на изискванията на стандартите за храни в бъдещите търговски споразумения на страната няма да има.

 

Сродни публикации