Акценти
- От 2015 г. досега производството на сирене в Русия се е увеличило с 30 %
Три пъти по-малко са стоките, изтеглени от търговската мрежа заради несъответствие между съдържанието и етикетировката
От 2015 г. досега производството на сирене в Русия се е увеличило с 30 %. Това се дължи на засиления контрол върху етикетирането на продуктите, съобщават от Казах Зерно.
По тази причина много от етикетите са се променили и на продуктите вече не пише „сирене“ и масло“, а „имитиращ продукт сирене“ и „маргарин“.
От 2014 г. контролът върху фалшифицираните продукти е засилен. Увеличили са се и налаганите санкциите за производителите поставили подвеждащ и неверен етикет.
Така промяната от 30 % не се дължи на повишените обеми в производството, а на коректно поставените етикети.
Вече е недопустимо в продуктите обозначение с етикет „сирене“ или „масло“ да се добавят растителни мазнини.
По оперативни данни ежегодно от търговската мрежа се изтеглят около 20 хил. тона продукция. За сравнение през 2014 г. това количество е било 75 хил. тона. Тази драстична промяна е в резултат именно от засиления контрол върху етикетировката и съдържанието на произвежданите продукти.