Защо румънските търговци предпочитат гръцки кайсии пред българските » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Защо румънските търговци предпочитат гръцки кайсии пред българските

Акценти

  • Родните производители споделят, че гръцките кайсии само на вид изглеждат по-добре от нашите

Румънските търговци предпочитат дори да пътуват до Гърция и да купуват гръцки кайсии, вместо български.

Тази година много от родните производители се оплакват от ниски изкупни цени и недотам коректни търговци. Сходна е и ситуацията при производителите на кайсии в Русенско. Макар добивите тази година да са добри и да се движат около 2 000 кг от декар, изкупните цени са ниски.

Родни производители коментират пред „Съвети в земеделието“, че е много трудно да се борят с южните ни съседи, въпреки транспортните разходи до Гърция.

Докато за нашенските кайсии произвидителите получават 50-60 стотинки на килограм, гърците предлагат продукцията си за 25-30 стотинки.

„Гръцките кайсии само на вид изглеждат по-добре. Като вкусови качества дори не могат да се доближат до нашите. Въпреки това няма как да предложим конкурентни цени. При условие, че себестойността на българската кайсия е около 40 стотинки, как да стане?“, споделят производители.

„Трудно е да се борим с такива конкуренти, при условие, че тяхната държавна политика е по-добра от нашата. Обвързаната им подкрепа е почти двойна на нашата. Плащането на единица площ също е по-високо. А ако получават и плащания за биологично производство – ето още едни около 150 евро на декар. Как да се борим? Още повече, че при тях сезона започва по-рано, имат по-високи добиви и по-малко слана. Минусови температури почти нямат.“, допълват още те.

 

За автора

Сродни публикации