Защо Румъния ще субсидира допълнително зеленчукопроизводителите си » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Защо Румъния ще субсидира допълнително зеленчукопроизводителите си

Акценти

  • Румъния ще стимулира биологичното си производство чрез намаляване на ставката на ДДС

Чрез по-ниска ставка на ДДС ще се стимулира и ускори развитието на сектора през идните години.

На своето заседание вчера, 14 май 2019 г., румънското правителството трябваше да приеме извънредно постановление. Според него следва да се намали ДДС за традиционните земеделски продукти, които са сертифицирани от Mинистерството на земеделието в страната. Данъкът трябваше да се понижи от 9% на 5%.

Другото, което предстои да се случи в северната ни съседка е увеличаване на субсидиите за зеленчукопроизводителите. Целта е по този начин да се осигури възможност след пет-шест години всеки да може да се храни с продукти „произведено в Румъния”.

В свой коментар за местна телевизия председателят на Социалдемократическата партия обясни, че ще бъдат разпределени субсидии за закупуване на топлоелектрически централи, които да покриват зимните месеци. По този начин ще се осигури производство. Ше бъда подпомогнати хората, които доставят на пазара домати от 1 декември до 1 май. Тези производители ще имат възможността да получат безвъзмездна помощ в размер на 6 000 евро. За стопаните, които предлагат домати след 1 май е предвидена субсидия в размер на 4 000 евро.

В тази програма няма да попаднат само производителите на домати. Ще бъде субсидирано производството на още шест вида зеленчуци. Предвидено е в началото на програмата да  бъдат разпределяни 1 000 евро на хиляда квадратни метра.

био

Плановете на румънското правителство за намаляване на ДДС за биологични и традиционни хранителни продукти от 9% на 5% е дълго отлежала идея, която дочака своята реализация. Това е добър стимул за по-бързо развитие на сектора, който все още не е развит в Източна Европа.

Според инициаторите на промяната е добре да се намали ставката за доставката на висококачествени хранителни продукти каквито са планинските, биологичните, традиционните продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието.

 

Сродни публикации