Защо нетрадиционните храни могат да навредят на здравето ни » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Защо нетрадиционните храни могат да навредят на здравето ни

Акценти

  • Соята е естествен източник на растителни хормони, които наподобяват естрогена

Консумирате ли често хранителни продукти, които са нетрадиционни за нашите географски ширини?

Новите тенденции и начини на здравословно хранене навлизат все по-бързо у нас. Много хора се интересуват от алтернативни продукти, за които се твърди, че са по-полезни, здравословни, подпомагат подмладяването, регенерирането на тялото и т.н. Интересното е, че нетрадиционните за страната ни храни не са на голяма почит сред някои от експертите по хранене. Различни диетолози подкрепят идеята, че за продукти като соята и кашуто, ние българите нямаме изградена хранителна поносимост.

В различните начини на хранене и особено тези, които препоръчват ограничаването на животинските продукти се предлагат растителни алтернативи. Именно такава е соята. Тя е  много добър аналог на месото за хората, които по една или друга причина не желаят или не могат да го консумират. Традиционно за българина е да прибегне до тях в период на пости.

Експерти по хранене обясняват, че именно тази протеинова култура би могла да създаде здравословни проблеми на хора, които нямат изграден толеранс към консумацията й. Като обяснение за липсата на добра поносимост диетолозите обясняват, че българите на по-късен етап в еволюцията си са започнали консумацията на съответната храна.

Знаете ли какви хормони се съдържат в някои растителни храни?

Друг интересен факт, който изтъкват специалистите е хранителният състав на соята. Тя е естествен източник на растителни хормони, които наподобяват естрогена. Именно по тази причина за определена група от хора може да бъде опасна прекомерната консумация на протеиновата култура. В случай, че човек е диагностициран със заболяване, което се влияе от количеството естроген в организма, храненето със соеви продукти може да влоши здравето му. Такива заболявания са туморите на гърдата или яйчниците. Прекомерната консумация на соя при болните може да доведе до рецидив на заболяването.

Важно е да отбележим, че експертите не агитират за преустановяването на употребата на подобни продукти, те по-скоро апелират за внимателното им консумиране с оглед опазване на здравето. Необходимо е всеки да се научи да следи тялото си и реакциите му на поносимост към определени храни. Понякога те може да са незабележими, но с времето и апетита ни да се обострят и да създадат сериозни проблеми.

 

Сродни публикации