Защо над 70% от розовото ни масло стои непродадено » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Защо над 70% от розовото ни масло стои непродадено

Акценти

  • По отношение на качеството на розовия цвят България продължава да държи лидерските си позиции на световния пазар

Метеорологичните условия, които са тежки за розопроизводството, и трудностите с осигуряването на работна ръка са най-сериозните проблеми в сектора.

Това коментира за Радио Стара Загора председателят на Професионална асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Въпреки че текстовете на новоприетия Закон за маслодайната роза защитават бранша и вадят „на светло“ некоректните играчи, текстовете му не са в състояние да се справят с основните тревоги на производителите.

„Нетипично топлата и суха зима се отрази тежко на предстоящата вегетация на растенията. При някои от насажденията дори не е прекратявана. Затова и при тях има риск от измръзване на пъпките при появата на закъснели студове“, опасява се Христо Николов.

По отношение на качеството на розовия цвят България продължава да държи лидерските си позиции на световния пазар.

По думите му обаче като реализирани количества преработена продукция обаче Турция и Иран ни изпреварват.

Цената на турското розово масло е по-ниска от нашата, но дали е за сметка на качество, или на далновидна политика, не е ясно, коментира още Христо Николов. Той посочи, че според данните, с които разполага, над 70% от произведеното през последната кампания розово масло стои непродадено в трезорите.

Насищане на пазара през предходните години е една от възможните причини.

 

За автора

Сродни публикации