Защо млякото става все по-евтино от минералната вода » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Защо млякото става все по-евтино от минералната вода

Акценти

  • През 2016 г. 1 литър овче мляко е струвал 1,60лв., а е 1 лв.

По-трудно и по-скъпо става отглеждането на животни у нас.

Много от животновъдите у нас алармираха за нелегален внос на месо преди и около великденските празници. Цените на чуждата продукция значително подбиваше тази на българската. Стопаните бяха притеснени, че няма да успеят да реализират животните си. С цел да го постигнат голяма част от тях се принудиха да свалят цените. Това имаше и  своите финансови последствия. Растящите разходи, недостига на средства и нелоялната конкуренция отказват все повече от животновъдите в страната. Виртуалните животни, за които недобросъвестни фермери получават финансиране също са серозен проблем в бранша.

Данните сочат, че в последните три години изкупната цена на овчето мляко се е понижила с 0,50 лв. Ако през 2016 г. 1 литър е струвал 1,60лв., то сега той е 1 лв. При растящите цени на ток, вода, фуражи, заплати и т.н. възниква въпросът, как точно се оцелява при тези условия?

Животновъдите, които отглеждат крави споделят, че прясното мляко също се изкупува за около 0,50-0,55 лв/л, а цената му преди е била 0,75 лв/л. С цел да опишат финансовите трудности, пред които са изправени и да стане ясно какво е обезценяването на продукцията им, те дават за пример цената на бутилка минерална вода от 0,5 л. Често тя е по-скъпа от 1 л мляко.

 

Сродни публикации