Защо кобалтът е важен за растенията » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Защо кобалтът е важен за растенията

Акценти

  • Външните признаци за недостиг на кобалт много наподобяват азотното гладуване

Недостигът на този елемент е сред причините за развитие на хлороза

Кобалтът е елемент, който е от съществено значение за правилното протичане на фотосинтезата при растенията. Въпреки това именно количеството от него може да бъде и полезно, и вредно. В случай, че концентрацията му се повиши той започва да действа токсично. Лесно може да се забележи излишъка от кобалт. Признаците за това са външни. Такива са  хлорозата по младите листа, белите ръбове и върхове на листата, а също и видими промени в здравината и формата на върховете на корените.

Важно е да се отбележи, че външните признаци за недостиг на кобалт много наподобяват азотното гладуване. Развитието на хлороза до голяма степен е причинено и от липсата  на този химичен елемент.

При увеличаване стойността на pH на почвата се намалява подвижността на кобалтовите съединения и се повишава много количеството на фосфора. Така се формира излишък от него.

Количеството на кобалт е по-ниско при много алкалните, кисели, варовити или торфени почви. Варуването на почвите спомага за намаляване усвояването на кобалт. Така се оказва влияние и върху съдържанието на манган и желязо в почвата. От своя страна пък фосфорът спомага за увеличаване притока на кобалт към растенията.

 

Сродни публикации