Защо кипърски фермер сам се бори с крадци в Болярино » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Защо кипърски фермер сам се бори с крадци в Болярино

Акценти

  • Преди години апаши влезли в дома му и го обрали, а след това го запалили

За 18 години животновъдът е преживял палеж, кражби на животни, пари и вещи.

През месец май местните жители на село Болярино изготвиха подписка в подкрепа на кипърския животновъд, който  беше задържан от полицията. Той се живее в селото вече 18 години и осигурява работа за много от своите съседи. В стопанството си отглежда над 600 животни. Димитракис Пирилис е изградил репотацията си благодарение на добрината, труда и благотворителната дейност, които е упражнявал досега у нас. С негови парични дарения и помещение е създаден пенсионерският клуб в село Гранит.

Димитракис Пирилис е с кипърски произход. Той страда от диабет и болести на сърцето, на 60 години е, но не спира да работи усилено в стопанството си и да обработва хиляди декари земеделска земя. Работа при него има за голяма част от местното население. За близо 20 годишния му престой у нас той многократно е ставал жертва на кражби и безчинства от страна на апашите в селото.

Защо му бяха повдигнати обвинения за убийство?

Именно при поредния опит за кражба на крави от имота му се случи инцидент с един от крадците. В опит да защити добитъка и стопанството си Пирилис тръгва след тримата роми. Тогава с джипа си той прегазил единия от тях. 30-годишният Петър Гаджанов намери смъртта си, а кипърееца беше задържан и му бяха повдигнати обвинения за умишлено причиняване на смърт. Съдът реши да пусне Пирилис под гаранция от 10 000 лв., а от прокуратурата смятат, че деянието може да бъде преквалифицирано като „убийство по непредпазливост“

Пирилис от години живее у нас и отглежда животни. Досега са му откраднати вече 200 крави, други животни, фураж, растения и др., съобщи „Марица“.

Кипъреца разказва, че не е предполагал какво го очаква пристигайки в Болярино. И той както всеки поживял по-дълго у нас вече е на мнение, че слабостите в законодателната ни система трябва да бъдат изчистени. При такива услови на живот все повече хора ще се страхуват за себе си и близките са, а също и за бизнеса си.

Защо вече дори не брои откраднатите крави?

Той многократно е пускал жалби в полицията в Раковски, но от там понякога дори не са идвали след сигналите му. Разказва, че дори от 112 вече го съветвали да пие по една студена вода при поредния опит на апашите. Крадците редовно режели оградата, за да влизат в имотите му. Около 15-20 пъти са му крали животни само от края на миналата година досега.

Пирилис пуска животните си на собствени пасища, които са заградени. Той разказва, че вече дори не си прави труда да брои колко животни липсват. Сам храни и се грижи за 600 крави, а броенето изисква време, с което той не разполага. Примирил се е и дори вече не пуска жалби за откраднатите крави, защото от полицията искали номерата на маркировката, която е поставена на ушите на животните. Самата процедура по установяване на липсващите животни му отнемала по около три дни и въпреки това резултат нямало. По тази причина вече се е отказал да търси съдействие от полицията.

Докъде стигат безчинствата на апашите?

Кипърецът разказва още, че крадците са едни и същи. Понякога освен да му режат мрежата и да задигат животни, те и ги убивали, за да му създават още проблеми. Тази година е намерил 3-4 от кравите си много тежко ранени. Полиция и ветеринар са отишли за оглед, но са констатирали само, че животните са наръгани с нож.

За злочестите си преживявания той е споделял дори в социалните мрежи. Разказва, че при един от опитите за кражба на коне апашите са убили малко конче, за да задигнат майка му по-лесно. Пирилис споделя, че няма възможност да наем охрана. Сам обикаля стопанството си всеки ден. Въпреки предприетите от него мерки, крадците намират начин да срежат оградата, да откраднат животните и да ги извозят незабелязано. Всички тези инциденти се случвали след 22 часа вечерта, когато работниците са си заминали и с доенето на кравите вече е приключено.

Димитракис няма обяснение за бездействието на властите. Съмнява се, че и те се страхуват за себе си и семействата си, но в крайна сметка работа им е да се грижат за опазването на реда и безопасността на хората.

Преди години апаши влезли в дома му и го обрали, а след това го запалили, за да прикрият следите си. За щастие по време на палежа в имота не е имало никой. Изгорели са не само покъщнината, но и документи и части за трактори на животновъда. Пирилис има предположения за извършителя, но няма доказателства. Разказва, че и друг път са го обирали и тогава са му задигнали 32 000 лв. В Кипър той е работил 10 години като полицай и тогава са му крали само слънчоглед, царевица и др. култури.

Преди години от фурната в Болярино, която той е държал са били задигнати всички кабели, ел. таблото и др. материали, а полицията е огледала мястото и е посъветвала Пирилис да пие една студена вода. Тогава щетите са били за над 2 000 лв.

 

Сродни публикации