Защо има недоволни от законопроекта за борба с градушките » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Защо има недоволни от законопроекта за борба с градушките

Акценти

  • Земеделците не са съгласни е различното ниво на защита, осигурявано от ракетния и самолетния способ

И ракетният, и самолетният способ имат своите плюсове и минуси.

Към момента от градушка у нас са защитени едва около 13 млн. дка. Това е така, защото Агенцията за борба с градушките разполага само с 9 командни пункта и 199 ракетни площадки. Чрез тях защитаваните територии достигат само 17 млн. дка, пише БНР.

В законопроекта за борба с градушките е заложено осигуряването на защита на 90% или близо 90 млн. дка от територията на страната. В тези площи попадат и 36 млн. дка обработваема земя.

С промените в закона се очаква да заработят ракетен и самолетен способ за защита. Сега действащият ракетен способ успява да осигури защита на едва 1/3 от обработваемите площи у нас. Любопитното е, че и двата способа имат своите предимства и недостатъци.

Първо, при ракетния разходите са по-големи, защото на земята са разположени много точки. За сметка на това пък, той е с 10% по ефективен.

Самолетният способ позволява реакция на територията на цялата страна, което е и голямо предимство. Чрез него може да се осигури защита и над градовете, тъй като нищо не пада на земята.

Комбинирането на двата метода ще подпомогне осигуряването на ефективна защита на по-голяма площ.

Предвидено е границата между тях да бъде сведена до минимум, т.е. около 2-3 км. буферна зона. Така ще се избегне рискът от засичане на ракети и самолети.

Зърнопроизводителите у нас са на различни мнения относно способите за градозащита. Някои от тях ги подкрепят, други имат своите притеснения. Хората споделят, че искането им за разписване на реални гаранции за качествено изпълнение на дейността за градозащита в закона няма.

Паралелно с това финансовата тежест и таксите, които ще следва да бъдат заплащани са само за сметка на земеделските стопани. Според тях плащания трябва да има и от страна на общините и застрахователите.

Другото, с което земеделците не са съгласни е различното ниво на защита, осигурявано от ракетния и самолетния способ. Всички ще следва да плащат една и съща такса, но ще имат различно ниво на защита. Освен всичко това в правата и задълженията на заинтересованите страни има дисбаланс, тъй като няма пропорционална представителност на заинтересованите страни в УС на новото предприятие.

 

Сродни публикации