Защо земеделците не застраховат продукцията си » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Защо земеделците не застраховат продукцията си

Акценти

  • Има случай, когато застраховател отказал да сключи застраховка

Фермерите са възмутени от отношението на застрахователите.

През тази седмица и в община Свищов паднаха обилни валежи с градушка. В резултат от това са унищожени над 30 000 дка земеделски площи. Много от овощните насаждения са пострадали, а изгледи дори за минимална реколта няма. Расте броя на подадените заявления за компенсации заради пропадналите площи.

Хората са недоволни от случващото се. Много от тях не разбират защо хем се стреля с ракети, хем градушката е силна и нанася щети на 100%.

Опитът вече ги е научил, че и застрахователите не осигуряват нужните средства за компенсиране на загубите. Стопани споделят, че години наред са застраховали земите си, но след градушки и валежи застрахователите всячески са се опитвали да се измъкнат от плащане. Средствата или са били прекалено малки, или са липсвали. Фермери разказват как са получавали компенсации в общ размер по-малък от направените разходи за самото застраховане. Така сметката не им излиза. Те хем плащат за застраховка, хем не я получават, когато продукцията им бъде унищожена. Много от стопаните в страната именно по аналогични причини отбягват да застраховат земите си.

Интересното е, че има случай, когато застраховател отказал да сключи застраховка, защото вероятността за градушки в района е твърде висока и е почти сигурно, че ще му се наложи да изплаща компенсации.

Така стопаните в незащитените зони на страната остават само с надеждата градушките и природните бедствия да ги подминат или поне да се разминат без щети.

 

Сродни публикации