Защо жените не трябва да работят днес » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Защо жените не трябва да работят днес

Акценти

  • Именници на този ден са Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и хора с производни имена

На 25 юли Православна църква отбелязва Успението на св. Анна – майка на Богородица.

Тя е закрилница на брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците.

Семейството на Йоаким и Анна живяло в Назарет. Някога там не се приемало добре липсата на деца в дома, смятало се, че това е Божие наказание. Обществото укорявало семействата без деца и не проявявали съчувствие към тях.

Въпреки негодуванието на съседите си Йоаким и Анна не спирали да се молят за дете – дар от Бога. След дълго молитвите им били чути и им се родила дъщеря, която нарекли Мария. Това име означавало „надежда“.

В годината на няколко празника се почитат Йоаким и Анна. Общо честване на паметта им се извършва на 9 септември, Зачатие на св. Анна на 9 декември, Успение (смъртта) на св. Анна на 25 юли.

У нас днешният празник се нарича още Лятна света Анна. Той се чества в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Смята се, че поставя края на лятото.

Тъй като св. Анна е покровителка и закрилница на бременните невести и на раждаемостта, на днешния празник се спазват някои строги забрани. Жените не трябва да работят, перат, мият, шият или плетат, за да могат да износят плода и да раждат леко. Старо поверие гласи, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне.“

На празника бременните жени и младите булки ходят на църква, за да се помолят за здравето на децата. Те палят свещи пред иконата на светицата, обкичват я с цветя и й поднасят ризи, кърпи, чорапи и пари.

След края на църковната служба майките раздават пресни пити, за да са здрави децата. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън“ – висока температура и треска.

В Източна България на Лятна св. Анна жените и децата берат лековити билки по полето. След това ги сушат и пазят, за да имат лек през годината.

Именници на този ден са Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и хора с производни имена.

 

Сродни публикации