Защо е полезно да хапваме райски ябълки » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Защо е полезно да хапваме райски ябълки

Акценти

  • Райските ябълки са естествено и много вкусно средство за борба с депресивните състояния

Оранжевият плод ни прави по-здрави и щастливи

В последните месеци от годината райските ябълки са в изобилие по пазарите. Те са не само екзотични на вкус, но са и изключително полезни за здравето ни.

В хранителният им състав влизат различни витамини и минерали. Богати са на витамин С, Е, В1, В2, Р. В оранжевите плодови се съдържат още микроелементите: калий, манган, калций, желязо и йод.

Райските ябълки са естествено и много вкусно средство за борба с депресивните състояния. Те са изключително добър помощник за намаляване на нервното напрежение. Благодарение на високото си съдържание на йод и магнезий те са плод, който оказва много добро въздействие както върху нервната система, така и върху щитовидната жлеза.

В узряло състояние райските ябълки са добър източник на полезни въглехидрати, защото тогава те съдържат около 20-25 % глюкоза и фруктоза. Тези въхлехидрати са лесно усвоими от организма и се превръщат бързо в енергия.

Високото съдържание на калий в плодовете ги прави необходима съставка в менюто на всички, които страдат от атеросклероза или сърдечно-съдови заболявания.

Оранжевите плодове също като морковите са полезни за очите. Те съдържат бета каротин, който в тялото се трансформира в ретинол. Той от своя страна подобрява зрението и нощното виждане.

Райската ябълка е полезна и за поддържането на кожата в добро състояние и младежки вид.

Заради богатото си съдържание на желязо оранжевите плодове са полезни за хората с анемия и за бременните.

 

Сродни публикации