Защо е добре да ядем повече риба » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Защо е добре да ядем повече риба

Акценти

  • 380 гр. риба седмично могат да понижат риска от развитие на рак на червата

Аминокиселините в по-мазните видове риба пазят тялото от различни възпаления.

Екип от учени от Оксфордския университет направи изследване как консумацията на риба влияе върху здравето на червата. То показа, че три рибни ястия, или общо 380 гр., седмично могат да понижат риска от развитие на рак на червата.

В изследването са участвали 476 160 души. Те са отговорили на специално разработени въпросници относно хранителните им навици и режими. Много от въпросите били свързани с консумацията на риба и продукти от нея. След анализ на резултатите е установено, че при хората, които консумират повече риба рискът от рак на червата бил с 12% по-нисък.

Така учените стигнали до заключението, че за постигането на подобни резултати е необходимо седмично да се консумират около 380 гр. риба. Установено е, че здравословните ползи от хапването на сардини и мазна риба като сьомгата са по-големи. При хората, консумирали по 123 гр. риба рискът от развитие на рак на червата бил с 10% по-нисък.

Ползата от консумацията на по-мазните видове риба се крие в многото аминокиселини. Те предпазват тялото от различни възпаления и така свалят риска от развитие на болести по червата.

 

 

Сродни публикации