Защо е важно да има защита за българските плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Защо е важно да има защита за българските плодове и зеленчуци

Акценти

  • Към момента се работи по реализирането за идеята „свеж плод“

Чрез регистъра на търговците трябва да се създаде регулация на вноса.

Според данни на браншовите организации у нас вносът на плодове и зеленчуци достига 90%. По информация на МЗХГ тази цифра е по-различна. Именно затова следва да се направи и регистър на търговците на плодове и зеленчуци. Чрез него ще може реално да се следи количеството на внесена продукция. Предвидено е базата данни да бъде свързана със структурите на НАП, Агенция „Митници“ и БАБХ, предаде БНР.

Заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов, обясни, че чрез регистъра ще трябва да се извършва регулиране на вноса, а не забрана за търговия. Необходимо е да се защити родното производство, да се въведат ясни правила и проследимост на продукцията.

Към момента се работи по реализирането за идеята „свеж плод“.  Тя се прилага на много места в Европа. При нея брането на продукцията и транспортът до търговския обект се извършва в рамките на 24 часа. Като търговските обекти в повечето случай са разположени в радиус от не повече от 150 км. Според зам.-министър Маринов до септември трябва да има резултати от тази инициатива. Чрез нея следва да се подпомогне родното производство.

 

Сродни публикации