Защо депутатите искат двоен стандарт при храните » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Защо депутатите искат двоен стандарт при храните

Акценти

  • Новия закон за храните трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия на 21 януари 

Ябълката на раздора този път се оказа законопроекта за качеството на храните, предлагани на българския потребител

Депутатите се изпокараха заради законопроекта за борба срещу двойните стандарти при храните. Предложението на социалистите внесе голям смут в пленарната зала. С мнозинство законопроектът беше отхвърлен. Така БСП скочи срещу ГЕРБ с атака, че подкрепят нелоялните търговски практики и всъщност застават срещу българския потребител. В контра на упреците пък се чуха коментари, че предложението е само с цел популизъм.

Сред промените в Закона за храните беше и изискването за сертификат за съответствие. Той трябваше да бъде задължителен за всички продукти, които се предлагат в търговската мрежа в страната и са произведени извън нея. Този документ трябваше да служи като доказателство за спазване на изискванията за еднакво качество и суровини, вложени в производството. Така българският потребител трябваше да получи достъп до храни, които не са по-лоши от предлаганите в останалите страни на ЕС.

Своята подкрепа за законопроекта дадоха само ДПС.

На 21 януари трябва да бъде нотифициран за втори път, вече пред Европейската комисия,  новия закон за храните. Преди това той беше приет от МС. След това на първо четене беше разгледан и приет от Народното събрание.

 

Сродни публикации