Защо да се усмихваме повече на козите » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Защо да се усмихваме повече на козите

Учени изследваха предпочитанията на животните

Британски учени са изследвали поведението на кози при срещата им с хора в различно настроение и с различно изражение на лицата. Според направените проучвания е станало ясно, че животните предпочитат и приемат по-добре хората с усмивка на лице.

Според учените козите са способни да различат израженията на гневните и щастливите хора.

Всеизвестно е, че кучетата много добре разпознават емоциите и израженията на хората. Такива проучвания обаче бяха направени скоро и с коне. Оказало се, че и те лесно различават не само изражението и емоцията на човешкото лице, но и помнят хора, с които отдавна не са имали близка среща.

Според учените тази способност на кучетата и конете се дължи на близките им взаимоотношения с хората. В периода на еволюция те са опитомени и се предполага, че тази им способност се е развила в резултата на адаптацията им към съвместния начин на живот.

За разлика от тях козите също са опитомени, но в по-малка степен, за да осигуряват определени продукти за нуждите на хората.

Учените провели изследването са наблюдавали 20 кози в приют във Великобритания. Те са показвали на животните чернобели снимки на мъж и на жена. На всяка снимка лицата са били с различно изражение – първо радостно, а след това ядосано.

жена с коза и лама

Оказало се, че животните нямали предпочитания към пола на показвания им човек. Те обаче ясно демонстрирали, че предпочитат да наблюдават усмихнато лице, вместо сърдито и намръщено. Средно с 50 % по-дълго козите наблюдавали щастливите изражения на снимките.

 

Сродни публикации