Защо Дания има успех в развъждането на свине » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Защо Дания има успех в развъждането на свине

Акценти

  • Няколко дни преди инсеминацията и 25 дни след това, свинята не трябва да получава ограничено количество храна

Повече храна за свинята майка спомага за раждането на прасенца с тегло от 1 400 -1 600 гр.

Датското свиневъдство може да се похвали с много добри резултати. Според meatinfo.ru  това се дължи на високопроизводителната генетика и принципът на подхранване, „колкото по-добре се изхранва свинята, толкова повече прасенца ще има“.

За целта е изключително важно да се обърне внимание на периода преди оплождането. Няколко дни преди инсеминацията и 25 дни след това, свинята не трябва да получава ограничено количество храна. Обилното изхранване на животните е сред определящите фактор за голямия брой ембриони.

Ограничения трябва да се наложат от 25-и до 80-и ден. Така ще се предотврати затлъстяването и опрасването на животното без усложнения.

По време на периода, в който активно се развива един ембриона, количеството на храната за майката трябва да се увеличи. Така на практика свинята може да яде почти без ограничения. Именно така новородените прасенца може да се появят на бял свят със средно тегло от 1400-1600 грама.

Според научни изследвания плодовитостта на свинете зависи от загубеното тегло по време на лактация. Колкото по-малко е то, толкова повече прасенца ще роди следващия път. В резултат от това и интервалът между отбиването и оплождането се намалява значително.

 

Сродни публикации