Защо годната за консумация храна отива на боклука » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Защо годната за консумация храна отива на боклука

Акценти

  • Производителите на банани изхвърлят до 40% от реколтата

Бананите, които не отговарят на стандартите за големина дори не достигат до търговската мрежа.

Загубите на хранителни продукти в световен мащаб стават все по-големи и по-големи. За този проблем все още се търси решение. Различни компании и организации провеждат кампании за ограничаване разхищението на годна за консумация храна.

Много от потребителите се изкушават за купуват стоки на ниски цени или в период на промоция. Така без да си дават сметка харчат повече средства за храна, отколкото реално могат и успяват да изконсумират. Редица продукти залежава по рафтовете на хладилниците или шкафовете на средностатистическия потребител. С времето срокът им на годност изтича, а храната бързо след това отива на боклука. Случва се обаче тя да бъде изхвърлена дори и преди това.

Принос за задълбочаване на проблема имат и производителите. Според данните всяка година близо 75 милиарда банани биват изхвърлени. Стават или не за ядене те дори не стигат до търговската мрежа. Подбора на плодовете, които трябва да бъдат предложени на потребителите е строг. Така множество твърде малки, много големи, зрели или презрели банани дори не влизат в кашона за транспортиране. Те директно отиват на боклука. Цифрите сочат, че понякога реколтата, от която производителите се освобождават достига до 40%.

В борба с разхищението на храни се изправя и холандско заведение, което на17 април ще даде възможност на своите клиенти да заменят стар или развален банан за парче бананов хляб.

Успехите на подобен род инициативи реално зависят от нас, потребителите и ако няма какво да ни спре да харчим, то нека поне купено използваме разумно.

 

Сродни публикации