Акценти
- Борбата с причинителите на кафявото гниене може да бъде успешна, ако се съчетават агротехнически и химически мерки
Като повечето овощни видове и кайсията се напада от редица болести и неприятели и за нея трябва да се полагат редовно растителнозащитни грижи, съчетани с добра агротехника, за да се получи качествена продукция.
Често стопаните наблюдават, че плодовете започват да гният на дървото. Обикновено това се дължи на болестта кафяво гниене по овощните дървета, която се причинява от няколко патогена. Известни са ранно кафяво гниене и късно кафяво гниене.
Ранно кафяво гниене
Ранното кафяво гниене у нас се среща по всички костилкови видове, още и по трънка, ябълка и круша. Болестта се появява от цъфтежа на дърветата до узряването и консумацията на плодовете. При благоприятни условия за развитието й тя нанася големи загуби на чувствителните сортове. Най-рано болестта се проявява под формата на т.нар. „опожаряване” на цветовете.