Зачестяват атаките от кафяви мечки » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Зачестяват атаките от кафяви мечки

Акценти

  • До момента, за първите 4 месеца от годината, са регистрирани общо 19 щети от кафява мечка

В Смолян са регистрирани 9 нападения само за 5 дни.

Щети от кафява мечка са нанесени в Смолянско през изминалия месец. Експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ са проверили 12 сигнала.

Само за последните 5 дни на месеца са регистрирани 9 нападения от мечки. Животните търсят храна и се насочват към стопанствата, където нанасят щети по имуществото.

Направени са проверки по подадените сигнали. Установени са размерите на щетите, нанесени на два пчелина в землищата на село Леска, общ. Мадан, и село Страшимир, общ. Златоград. Пострадали са и 17 селскостопански животни в землищата на селата Сливка и Глогино, общ. Баните, и селата Славейно, Левочево и Полковник Серафимово, общ. Смолян. Експертите са констатирали щети, причинени от кафява мечка.

Във връзка с увеличения риск от нападения от РИОСВ – Смолян призовават хората да предприемат нужните мерки за защита на стопанствата, животните и пчелините.

За целта пашуването задължително трябва да се извършва с кучета и пастир. Препоръчително е животните да нощуват в масивни селскостопански сгради. По възможност е добре да са защитени с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

До момента, за първите 4 месеца от годината, са регистрирани общо 19 щети от кафява мечка. За всички от тях, които са доказани са изготвени предложения за обезщетение на собствениците.

 

Сродни публикации