Захарта, солта и чесънът правят чудеса в градината » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Захарта, солта и чесънът правят чудеса в градината

Акценти

  • Предимство на солта е нейната способност да предпазва от различни заболявания

Солта, захарта и чесънът могат да направят чудеса в градината.

Това са изпитаните средства срещу редица вредители. Ако се приложат навреме, ще заместят пестицидите.

Освен че спомага за увеличение на добива от картофи, чесънът служи за профилактика на фитофтората. За целта добавете 10 кг натрошен чесън към 10 литра вода. В получения разтвор поставете посадъчния материал за една нощ (около 9 часа). По този начин не само дезинфекцирате семената, но и стимулирате растежа на растението. Опитът показва, че след такъв елементарен метод производителността се увеличава с поне една трета.

Другото приложение на чесъна е в борбата с вредителите. Не чакайте първите поражения върху доматите, а действайте. 50 грама счукан чесън се добавя към кофа с вода. С получената смес листата на доматите се напръскват от двете страни. Чесънът може успешно да бъде заменен и с ферментирал кефир в количество 1 глава на кофа вода.

Ако забележите, че главите на цвеклото приличат по-скоро на репички, не бързайте с химията. Пригответе физиологичен разтвор: 50 грама обикновена трапезна сол се добавят към кофа с вода. С това средство цвеклото трябва да се подхранва, но не по обичайния начин – в корена, а на разстояние 10 сантиметра от кореновите грудки. Имайте предвид, че този метод се прилага при образувани най-малко 8 истински листа на цвеклото.

Допълнително предимство на солта е нейната способност да предпазва от различни заболявания. Ако забележите първите признаци на мана по доматите, не бързайте да купувате препарат за борба с гъбната болест. За да запазите плодовете, само трябва да ускорите растежа им.

За целта се разтваря 100 г сол в 1 литър вода. Напръскайте доматените листа с получения концентриран разтвор. След известно време те ще пожълтеят и ще опадат, а цялата сила на растението ще се насочи към узряване на плодовете. След десетина дни нанесете тънък солен филм върху доматите. Това ще ги спаси от по-нататъшни щети от болести.

Захарта е враг номер едно на зелева пеперуда.

Направете гъст захарен сироп, но да остане лепкав, без да се втвърдява. Сипете по малко върху капачки от буркани, а тях поставете близо до местата с нападение от зелев молец. Преди това обаче добавете щипка суха мая във всяка капачка. След известно време ще започне процесът на ферментация, чиято миризма ще привлече зелевите пеперуди. Вредителят ще полети към чинийката и ще остане там, защото ще се залепи върху захарния сироп.

 

За автора

Сродни публикации