Затегнаха контрола над птицевъдните обекти » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Затегнаха контрола над птицевъдните обекти

Акценти

  • В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки

С оглед на разпространяващата се Инфлуенца по птиците от БАБХ засилиха мерките за защита от болестта

Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (30.10.2018г.) (БАБХ)  е въведена програма за засилен надзор на птицевъдните обекти. Той е наложен заради неблагоприятната епизоотична обстановка в страната, свързана със заболяването Инфлуенца по птиците. Мерките включват биосигурност във фермите, по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна. Птици ще могат да бъдат транспортирани само след като са предварително лабораторно изследвани за наличие на зараза.

По-рано тази седмица бяха регистрирани нови огнища на заболяването Инфлуенца по птиците – тип високопатогенен Н5. Те са в два животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на патици мюлари в село Върбица, община Димитровград, област Хасково и за кокошки носачки в село Богданица, община Садово, област Пловдив.

В съответствие с българското законодателство са предприети всички мерки за ограничаване и неразпространение на вируса към други птицеферми.

Определени са 3-километровите предпазни зони и 10-километрови за наблюдение около констатираните огнища на болестта. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В тези райони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод. Недопустимо е и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки.

Заповедта можете да видите ТУК.

 

Сродни публикации