Затваряме зимнината с канцерогенни капачки » Съвети в земеделието

юни 04, 2020

Затваряме зимнината с канцерогенни капачки

Акценти

  • В някои от пробите на капачките са открити забранени вещества, които са със силно канцерогенно действие

През летните месеци и в началото на есента почти няма домакинство в страната, което не е ангажирано с приготвянето на зимнина.

Печен пипер, лютеница, компоти и сладка са сред обичайните храни, затваряни в буркани. За съжаление домашните деликатеси, които си приготвяме могат да застрашат здравето ни.

Днес по NOVA в рубриката „На твоя страна“ бяха оповестени резултатите от лабораторни изследвания, направени с капачки, предлагани в търговската мрежа. Оказва се, че в някои от пробите на капачките са открити забранени вещества, които са със силно канцерогенно действие.

Лабораторни тестове са направени на 7 вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София. Така е установено, че опасните вещества преминават от капачките в зимнината в пъти над одобрените от ЕС граници. В някои от пробите дори е открито наличие на фталати. Това са вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви инж. Майя Стойчева – автор на изследването.

Необходимо е да се изясни, че стерилизирането на зимнината става при висока температура. Именно тя засилва преминаването на вещества от капачката към продуктите в буркана.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Лабораторните тестове показват, че точно от тях проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнина.

 

Сродни публикации