Рязко застудяване би навредило сериозно на пчелите » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Рязко застудяване би навредило сериозно на пчелите

Акценти

  • Изкупните цени на меда за съжаление са ниски и се движат в диапазона около 3,50 - 4,00 лв/кг.

Пчелари от Добричко са загубили част от пчелите си заради нозематоза

Затоплянето на времето и меката зима подпомогнаха по-бързото развитие на пчелите тази година. Много от пчеларите у нас се надяват да не застудее рязко преди настъпването на пролетта.

Вчера, на 7 март, в Добрич беше открито международното изложение „Пчеломания“. На събитието много пчелари коментираха какво се случва с пчелните им семейства и как се развиват те. Според някои смъртността се е повишила заради топлата зима и влажния въздух. Тези условия са създали подходяща среда за появата на гъбички в кошерите. Заболяването нозематоза е повишило смъртността сред пчелните семейства. По-голяма яснота относно дела на погиналите опрашители ще може да се даде в началото на месец април.

Наградена с приза „Пчелар на годината“ беше Недялка Михова.  Тя разказа, че по-високите температури и хубавото време сега провокират пчелите да събира прашец от  цъфналия дрян, леска, синчец и минзухари. Проблем обаче се оказва липсата на достатъчно снеговалежи, а заедно с тях и влага, през тази зима. Това възпрепятства развитието на растенията и те съхнат лесно, а това се отразява и на пашата.

Миналата стопанска година се отличи с ниски добиви на мед. Количествата бяха около 2/3 от обичайните 25 килограма, добивани от кошер. Това не попречи на областния съюз на пчеларите „Добруджа“ да пристъпи към колективно договаряне за износ на мед. Изкупните цени за съжаление са ниски и се движат в диапазона около 3,50 – 4,00 лв/кг. По тази причина съюзът предвижда да учреди търговско дружество. Ясно е, че браншът върви към окрупняване като пчелните стопанства с малко кошери намаляват. В Добрички регион отглежданите кошери с пчелни семейства са близо 63 000.

 

Сродни публикации