Застрашените дървета в Европа са на път да изчезнат напълно » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Застрашените дървета в Европа са на път да изчезнат напълно

Акценти

  • Изменението на климата, загубата на местообитания и други фактори тласкат един милион растителни и животински видове до ръба на изчезване

Повече от половината от застрашените дървесни видове в Европа, включително конски кестен, са пред риск от изчезване.

Това предупредиха природозащитници, обвинявайки инвазивните видове, масовата сеч и градоустройството за това.

От 454 дървесни вида, появили се за първи път в Европа, 42% могат да изчезнат от континента.

58% от дървесните видове са ендемични за Европа. Това значи, че те съществуват само на континента и сега се считат за застрашени от изчезване.

Още по-притеснително е, че 15% от тях, или 66 вида, се смятат за „критично застрашени“ или само на крачка от изчезване, пише АФП и БГНЕС.

Докладът идва на фона на нарастващото притеснение във връзка с глобалната деградация на околната среда. Причина за него са бушуващите в Амазония пожари и предупрежденията на ООН през май.

Изменението на климата, загубата на местообитания и други фактори тласкат един милион растителни и животински видове до ръба на изчезване.

IUCN определи развитието на дървесните видове в Европа като „тревожно“. Те са заявили, че вредителите и болестите са особено подхранващи тяхното намаляване, както и инвазивните растения, създавани от хората.

Емблематичният конски кестен е оценен като уязвим след значителни спадове в цяла Европа. Това се дължи главно на листния молец. Той е инвазивен вид, възникнал на Балканите, но бързо разпространил се в целия континент – както и на дърводобива, горските пожари и туризма.

Решаващи за екосистемите

Европейското издание на „Червената книга“ установи, че почти половината от всички храстови видове в Европа са застрашени от изчезване. Една пета от сухоземните видове мекотели като охлюви, както и растения от типа мъхови също.

Докато такива видове често се пренебрегват, те са от решаващо значение за екосистемите, които ни осигуряват храната, която ядем, и въздуха, който дишаме.

Наземните мекотели играят ключова роля в регенерацията на почвата и са важен хранителен източник за птици, бозайници и поне във Франция и Италия – за хората.

„Въздействието на дейностите на човека се изразява в намаляване на популацията и повишен риск от изчезване на важни видове в цяла Европа“. Това казва в изявление на Люк Бас, ръководител на офиса на IUCN в Европа.

Докладът, каза той, показва „колко тежко е положението за много пренебрегвани, подценени видове, които формират основата на европейските екосистеми и допринасят за здравословна планета.“

„Трябва да смекчим човешкото въздействие върху нашите екосистеми и да дадем приоритет на защитата на тези видове.“

 

За автора

Сродни публикации