Застрахователите искат обвързване на субсидиите със застраховки на земите » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Застрахователите искат обвързване на субсидиите със застраховки на земите

Акценти

  • Най-високи ще са обезщетенията за пострадалите земеделци, чиито земи са застраховани

Към момента едва около 7% от земеделските площи у нас са застраховани.

Застрахователите у нас оспориха твърдението на земеделските стопани, че не се плащат нужните застраховки при поразяване на реколтата от природни бедствия.

Много земеделски стопани пострадаха от градушки през миналия и през този месец. Навсякъде бяха извършени огледи за установяване на щетите. Тогава се разбра, че много от фермерите нямат сключени застраховки. Аргументите им за това бяха различни. Някои разказаха дори за отказ на застраховател да сключи застраховка заради високия риск от природни бедствия в определен район.

Хората споделяха, че с години са застраховали продукцията си, но в крайна сметка след настъпване на природни бедствия не са получавали средства в размер, които да е достатъчен за покриване на разходите им. Това е най-честата причина те да остават без застраховки.

 

 

Още при огледите, след някои от най-силните градушки, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обясняваше, че най-високи ще са обезщетенията за пострадалите земеделци, чиито земи са застраховани.

В тази връзка от Асоциацията на застрахователите предлагат всички, които са субсидирани, да имат ангажимент за застраховане на продукцията си.

Към момента по неофициални данни само 7% от земеделските площи в страната са застраховани.

 

Сродни публикации