Заразни болести по овце и кози » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Заразни болести по овце и кози

Акценти

  • Незаразените стопанства в страната се предпазват чрез строги гранични мерки

ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ПО ОВЦЕ И КОЗИ

 

Шарка по овцете

 

Шарката е остра заразна болест, причинявана от вирус.

Епизоотологични особености

Източник на заразата са болните и преболедувалите овце, върху кожата на които вирусът се запазва дълго време. Траен източник са и животинските суровини – вълна, кожи и месо.

Предаването на инфекцията става по въздуха (аерогенно) – като капкова или прахова инфекция. На далечни разстояния вирусът се разнася от сурови животински продукти – предимно непрана вълна, и от преработващи заведения – дараци и тепавици. Вирусът се отделя и чрез млякото.

Клинична картина

Инкубационният период при естествени условия е от 2 до 14 дни. Болестта се развива остро и започва с висока температура(41 -42° С), омърлушеност,отичане на клепачите, изтечения от очите и носа, спиране на преживянето. След 3-4 дни се появява характерният кожен изрив. Той се развива най-често на местата, обрасли с къса вълна – по главата, корема, външните полови органи и долната повърхност на опашката. На тези места се появяват единични слабо повдигнати петна с розов цвят (розеоли). Скоро от тях се развиват твърди възелчета, които след това те се превръщат в корички (крусти). Тяхното опадване започва след нови 3-4 дни, като се появяват червени петна, които бавно избледняват.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации