Заради Украйна ЕК иска нови квоти за внос на пилешко месо » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Заради Украйна ЕК иска нови квоти за внос на пилешко месо

Акценти

  • Украинска фирма внася пилешко месо с кост и в Словакия или Холандия тя се отстранява

Украински производител легално заобикаля ограниченията за внос на пилешко в ЕС.

Пилешко месо от украинския производител Myronivsky Hliboproduct (MHP) се внася на пазара в ЕС, съобщи “Дойче веле“. Компанията е пазарен лидер в Украйна. Благодарение на хитър начин за заобикаляне на квотната система в ЕС фирмата е увеличила износа си с над 100 000 тона месо, което се предлага в страните от ЕС.

Чрез споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна се създаде зона за свободна търговия. По този начин украинските компании вече могат да изнасят почти всички категории птици в ЕС без тарифи. За целта се прилагат специфични квоти. За 2019 г. тази квота е 18 400 тона. Тя ще се повиши до 20 000 тона между 2020 и 2021 г. и след това ще остане на това ниво. Още 20 000 тона са предназначени за замразено птиче месо.

С цел да достигне европейския пазар в месото се оставят кости, които го правят по-нисък клас, за който няма ограничения за внесените количества. Тъй като фирмата има фабрики в Словакия и Холандия месото достига до тях с кост и там тя се отстранява. Така от нисък клас то преминава в по-висок и вече се класифицира като продукт на ЕС. След това то може да се предлага и в трети страни.

От украинската компания обясняват, че европейските институции са потвърдили, че процедурата, която прилага компанията е законна.

За последните няколко години след влизането в сила на споразумението за свободна търговия  Украйна много бързо и драстично увеличи износа си за ЕС без да нарушава каквито и да било разпоредби. Това накара Европейската комисия да предприеме извънредни мерки. Така започнаха дискусиите за промяна на квотите за домашни птици.

Вече е постигнато споразумение между Брюксел и Киев. От него следва разширяване на квотите, за да се обхванат категории месо от домашни птици, които преди не са били обект на ограничаване.

 

Сродни публикации