Заради АЧС обявиха бедствено положение и в Силистренско » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Заради АЧС обявиха бедствено положение и в Силистренско

Акценти

  • За трите кланици - в Дулово, Тутракан и Ситово, ще бъде осигурена охрана

На този етап то ще продължи до 5 август 2019 г.

Бедствено положение заради Африканската чума по свинете обявиха в област Силистра. Повод за това стана потвърденото огнище в индустриален свинекомплекс в с. Попина, община Ситово.

Решението беше взето снощи на заседание на областния щаб за защита при бедствия. Предвидено е бедственото положение да остане в сила до 5 август 2019 г. вкл., предаде БТА.

В засегнатия свинекомплекс ще бъдат умъртвени и загробени заразените и контактни животните.

Комисия от БАБХ ще съдейства на ОДБХ при изпълнението на по-нататъшните действия. Има сключен договор с фирма за дезинфекция на местата, където ще бъдат умъртвявани и загробвани животните.

Вече са определени са и общинските терени за загробване на евтаназираните животни.  Басейнова дирекция е одобрила терен в село Попина. За община Силистра са определени два терена, един в село Ветрен и един в село Майор Ценович.

Съгласно заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за трите кланици – в Дулово, Тутракан и Ситово, ще бъде осигурена охрана. На територията на свинекомплекса в с. Попина функционират три контролно-пропускателни пункта. Те са разположени на входа и изхода, и в 3- километровата зона – на изходите за с. Гарван и с. Поляна. Охрана ще бъде осигурена и на входа и изхода на площадките за унищожаване и загробване.

Всички превозни средства, преминаващи през ГКП Силистра се дезинфекцират. Съвместно със служителите на ОДБХ се правят проверки на багажа на пътниците и се конфискуват хранителни продукти. Предвидено е те да бъдат депонирани в четвъртък.

 

Сродни публикации