Заради АЧС няколко държави забраниха вноса на сръбско свинско месо » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Заради АЧС няколко държави забраниха вноса на сръбско свинско месо

Акценти

  • У нас към момента близо 30% от индустриалното свиневъдство вече е унищожено

В Сърбия бяха извършени проверки заради съмнения за четири огнища на Африканска чума по свинете.

По информация на властите става въпрос за животни, отглеждани в лични стопанства, предаде „Ройтерс“. Един от случаите е констатиран в Подунавски окръг, а останалите три – в района на Белград. Унищожени са около 120 прасета.

Отправен е призив към съседните държави да преустановят вноса на свине. С цел неразпространение на болестта Босна, Черна гора и Северна Македония забраниха вноса на сръбски продукти от свинско месо.

У нас към момента близо 30% от индустриалното свиневъдство вече е унищожено. Заради опасността от разпространение на заразата в някои области на страната беше удължено бедственото положение.

Въпреки, че в област Добрич няма обявено огнище на зараза като превантивна мярка там беше обявено бедствено положение. На територията на областта функционират 8 свинекомплекса, в които се отглеждат повече от 120 000 прасета.

В санитарната зона за унищожаване на прасетата в личните стопанства попада вече и област Варна. В Провадия и Долни чифлик хората протестираха срещу наложената им мярка.

 

Сродни публикации