Започна принудителното умъртвяване на прасетата в незаконна ферма в Добрич » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Започна принудителното умъртвяване на прасетата в незаконна ферма в Добрич

Акценти

  • От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип "заден двор"

В незаконната ферма в Добрич започна принудително умъртвяване на прасета.

Собственикът на незаконната ферма категорично отказваше да предаде прасетата си за умъртвяване и настояваше за 1000 лева обезщетение на животно.Искаше и доказателство, че те са болни от африканска чума по свинете.

Той заплаши, че ще съди областната дирекция по безопасност на храните в Добрич за неправомерно предприети мерки.

Органите на полицията премахнаха барикадата към обекта. Така осигуриха достъп на ветеринарните лекари до фермата. Полицията осигури периметъра. Лдекарите вече започнаха с умъртвяването по хуманен начин на животните.

До сблъсък между органите на реда и собственика на животните не се стигна.

Умъртвените прасета ще бъдат загробени в горски терен близо до квартал „Рилски“  в Добрич. В следващите дни от областната дирекция по безопасност на храните ще продължат проверките и всички открити прасета в стопанства от типа „заден двор“ ще бъдат умъртвени и загробени, а стопаните им глобени.

От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип „заден двор“. Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август.

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември.

Два екипа с представители от Областната дирекция по безопасност на храните, здравната служба и полицаи започват обход по адресите, в които през последните дни са били издадени предписания за изпълнение на заповедта на областния управител Красимир Кирилов. Ако стопаните все още не са я изпълнили, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и глоби между 150 и 1000 лева според Закона за ветеринарната дейност. Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни, отбелязва БНР.

 

За автора

Сродни публикации