Започна евтаназирането на свинете в село Жернов » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Започна евтаназирането на свинете в село Жернов

Акценти

  • Паралелно с евтаназирането ще започнат клиничните прегледи и лабораторния надзор в 10-километровата надзорна зона

Предстои да бъдат свикани областните и общинските епизоотични комисии в Северна България.

Днес сутринта започна умъртвяването на всички домашни свине в 3-километровата зона около огнището на Африканска чума по домашните свине (АЧС). То беше потвърдено на 3 юли 2019 г. в лично стопанство в плевенското село Жернов, съобщиха от БНР. Паралелно с евтаназирането ще започнат клиничните прегледи и лабораторния надзор в 10-километровата надзорна зона.

Днес, на 4 юли 2019 г., ще бъдат свикани и заседания на областните и общинските епизоотични комисии в Северна България.

По информация на Д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните (БАБХ) това огнище се намира на повече от 200 километра от първото, открито у нас. Освен това то се появи година по-късно. Според д-р Чобанов огнището в Жернов е свързано с близките огнища, които са разположени от другата страна на Дунав.

В северната ни съседка разпространението на заболяването продължи. От миналата година досега то обхвана много населени места по поречието на реката, а и не само там.

Важно е да се знае, че АЧС не е заразна за хората. Тя оказва силно негативен икономически ефект върху бизнеса и държавата. Може да стане причина за налагането на ограничения за търговия с животни, свинско месо и/или продукти с него.

Към момента ветеринарните служители, заети с умъртвяването на животните са напълно наясно какъв брой свине следва да бъдат евтаназирани. В стопанството, където е огнището са отглеждани общо 14 прасета. 2 от тях са мъртви, а останалите 12 все още са живи. В цялото село Жернов животните са около 35 на брой. По първоначални данни и в населените места от 3-километровата зона също броят им не е голям.

Според Чобанов  има пропуски в изпълнението на изискванията на нормативните разпоредби, свързани с мерките за безопасност при отглеждане на прасета.

Предвидено е стопаните, чиито животни ще бъдат умъртвени, да получат обезщетения.

Още от днес би трябвало да се повиши нивото на биосигурност на всички индустриални свинекомплекси. Целта е по този начин да се предотврати проникването на заболяването. Тъй като вече има потвърдено огнище от изключително значение е да то да бъде ликвидирано възможно най-скоро. Така би могло да се ограничи разпространението на вируса, смята още Чобанов.

 

Сродни публикации