Започва сътрудничество в аграрния бизнес между България и Русия » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Започва сътрудничество в аграрния бизнес между България и Русия

Двата кабинета на Министерство на земеделието и храните на България и Министерство на селското стопанство на Руската Федерация започват от другата седмица съвместна работа за подписване на рамково споразумение на базата, на което да се започне да се работи по определени документи в областта на ветеринарни и фитосанитарни въпроси и сътрудничество в аграрния бизнес. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след официалната му среща с руския му колега Николай Фьодоров в Москва.

„Към момента няма нито едно споразумение между двете страни в областта на селското стопанство и това трябва да се промени. Срещата ми с руския колега беше знакова, защото от десетилетие не е имало подобна среща между министрите на земеделието на двете страни”, каза министър Найденов. „Особено, когато се провежда месец преди очакваната среща между премиера Бойко Борисов и президента Путин”, коментира още той.

Министър Найденов благодари на посланика на България в Москва Бойко Коцев за съдействието при организирането и провеждане на днешната срещата. „Радвам се, че точно на този ден проведохме тази емблематична среща, когато днес в Русия отбелязват Деня на селскостопанския работник и преработвателната промишленост”.

Двамата министри се обединихме около позицията, че стокообмена трябва да се увеличи не в проценти, а в пъти. Министърът посочи, че според руския му колега, сътрудничеството между двете ветеринарни служби е на много високо ниво.

Министър Фьодоров е приел и официалната покана за посещение в България, стана ясно днес.

 

За автора

Сродни публикации