Започва работата на новия пункт за противоградова защита » Съвети в земеделието

юли 31, 2021

Започва работата на новия пункт за противоградова защита

Акценти

  • Още 13 нови ракетни площадки трябва да влязат в експлоатация

Близо 1 млн. лв. са вложени в изграждането на пункта и ракетните му площадки.

Нови 1,1 млн. дка обработваеми земеделски площи вече ще са защитени от градушки. Това стана възможно след откриването на новия команден пункт за борба с градушките в Хасково.

По време на откриването министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обясни, че през последите 3 години са използвани 13 млн. лв. за модернизиране на системата за противоградова защита.

В края на този месец предстои да бъде открит още един команден пункт. Той се намира в село Тъжа и включва 23 ракетни площадки.

Предстои още 13 нови площадки да влязат в експлоатация. Те са към вече съществуващи пунктове разположени на различни места в страната

Повече от 30% от обработваемите земеделски площи попадат в обхвата на противоградовата защита.

Новият команден пункт в Хасково и прилежащите му ракетни площадки са изградени с близо 1 млн.лв. В областта обработваемите земи са с обща площ от 1,5 млн. дка.

В незащитените зони на страната е предвидено градозащитата да се осигури чрез самолетен способ. Тя ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители, коментира още министър Танева.

Към момента общо за страната напълно пропадналите площи са 72 000 дка. Данните са взети от обработените протоколи на обследваните площи. Огледите на места все още не са приключили тъй като водата не се е оттекла и няма възможност да се установи точния размер на пораженията.

Държавата прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разходите при 100 % пропаднали площи. Размера на помощта е 4 млн. лв. По-високо ще бъде обезщетението за земеделските стопани, които имат застраховки. Министър Танева обясни, че това е така, защото помощта не е механизъм за застраховане.

На официалното откриване на командния пункт присъстваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за борба с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, директор на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.

 

Сродни публикации