Започва прием по извънредна схема за складиране на сирене, кашкавал и извара » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Започва прием по извънредна схема за складиране на сирене, кашкавал и извара

Днес започва прием на документи за кандидатстване по извънредна схема за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”.

Мярката се въвежда във връзка с наложената забрана за внос на някои продукти от Европейския съюз в Русия. Тя е разписана в приетия от Европейската комисия регламент за откриването на временна схема за финансово подпомагане за частно складиране на някои млечни продукти, за които е определен и размерът на помощта.

Субсидията по мярката е за конкретни видове сирена – стъргани или на прах, топени, сини и други с плесен в тестото, кашкавал и замразена извара. За пресните сирена няма да бъде отпускана помощ.

Помощта е 15,57 евро на тон/ден за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро на тон /ден за складовото съхранение на продукцията по договора. Тя се отпуска единствено ако договореният период на складовото съхранение е между 60 и 210 дни, като допустимите количества са от 0.5 тона  до 155 хил. тона.

В регламента е разписано още, че всяка партида трябва да има неизтриваема маркировка с кодиран надпис, който указва производителя и датата на производство, както и датата, на която партидата се внася в склада. Тя не трябва да е предмет на предишен договор за складиране.

По схемата могат да кандидатстват български производители и търговци, регистрирани по ЗДДС. Приемът продължава от 8 септември до 31 декември 2014 г. Заявленията за намерение за участие се подават лично от кандидата или от упълномощено лице в Централно управление на Държавен фонд „Земеделие” в София, отдел „Мляко”.

 

За автора

Сродни публикации