Започва подаване на заявления по de minimis в сектор „Плодове и зеленчуци” » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Започва подаване на заявления по de minimis в сектор „Плодове и зеленчуци”

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” взе решения за разпределянето на допълнителния ресурс от 5 милиона лева по de minimis, предоставен след актуализацията на бюджета. Така общият финансов ресурс за безвъзмездно подпомагане през 2014 г. нараства от 93 млн. на 98 млн. лева.

2,2 млн. лева от допълнителните средства ще се предоставят за подпомагане в сектор „Плодове”, 2.2 млн. – за сектор „Растениевъдство” и 600 000 лева – за картофопроизводителите в България.

Указанията за предоставянето на помощта са изготвени и  вече утвърдени. 

Документите се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие”.  Срокът за подаване на заявленията започва от днес, 5 декември и е до 12 декември 2014 г. (вкл.)

Срокът за изплащане на средствата е до 19 декември 2014 г.

За подпомагане ще могат да кандидатстват производители, отглеждащи съответния минимум площи, като изискването е за обработвани площи на всяка култура, а не на стопанство.

Допустими са производители на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши и десертно грозде – съответно минимум 5 дка.

За оранжерийно производство зеленчуци минималната площ е 1 декар и се подпомагат производители на домати и краставици.

За неоранжерийно произведени зеленчуци, се подпомага производство на минимум 5 дка за културите – домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле.

Същата минимална площ от 5 дка се изисква и за производителите на картофи.

 

За автора

Сродни публикации