Започва ново преброяване на домашните свине » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Започва ново преброяване на домашните свине

Акценти

  • Населени места от общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка отново попаднаха в 20-километровите инфектирана и буферна зони

Регистрираният случай на зараза с АЧС отново наложи ограничени в някои населени места

Заради потвърдения случай на зараза с АЧС, регистриран през последните дни на миналата година, започва ново преброяване на домашните прасета.

За периода 26 – 30 декември в северната ни съседка са обявени 32 огнища на болестта. Тази цифра е потвърдена от ветеринарните власти в Румъния. Констатирано е възобновяване на стари огнища. Те са на територията на окръзите Тулча и Констанца.

У нас към момента има само 5 регистрирани огнища на болестта. Те са на територията на Северна България, а основни носители и разпространители на заболяването са дивите свине. По оперативни данни, досега от Добричка област са изпратени 480 проби. Положителна такава не е била открита след регистрирания случай на зараза на диви свине в местността „Зеленка“. Продължават да важат мерките наложени с цел възпрепятстване разпространението на болестта. Специалистите припомнят, че резултатите от взетите проби се публикуват на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това се случва три дни след изпращането им в лаборатория в София.

Регистрирания случай на АЧС беше причина населени места от общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка да попаднат отново в 20-километровите инфектирана и буферна зони.

 

Сродни публикации