Започва индивидуален, подборен отстрел на диви свине във Варненско » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Започва индивидуален, подборен отстрел на диви свине във Варненско

Акценти

  • В 20-километровите зони от регистрираните огнища на АЧС, плътността на популацията на дивите свине трябва да се сведе до 0,3 броя на 100 хектара

Ловците ще окажат пълно съдействие за изпълнение на предприетите мерки за ограничаване на АЧС.

Индивидуален, подборен отстрел на диви свине ще започнат ловците от всички местни дружинки във Варна и областта. Целта е така да се ограничи разпространението на Африкаснката чума по свинете (АЧС), съобщи ИА “Фокус“.

Преди няколко дни представители на различни държавни и местни институции заедно с 90 ловци се събраха на среща и одобриха тази мярка. Североизточното държавно предприятие смята да предостави на ловните дружинки дървен материал. Той ще се използва за направата на така наречените „чакала“. Именно от тях ще започне отстрелването на дивите свине.

Много от ловците са изразили своето несъгласие с предприетата мярка. Те са се обосновали с аргумента, че ловните дружинки наблягат именно на груповото обхождане на горите. Въпреки първоначалното недоволство те ще направят  всичко възможно да съдействат на държавните власти.

Съгласно дадените вече указания в 20-километровите зони от регистрираните огнища на АЧС, плътността на популацията на дивите свине трябва да се сведе до 0,3 броя на 100 хектара. В районите, където няма регистрирано заболяване, тя трябва да е 0,5 броя.

 

Сродни публикации