Започва ваксинацията на диви животни срещу бяс » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Започва ваксинацията на диви животни срещу бяс

Акценти

  • Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 сантиметра

Примамките не трябва да се пипат с незащитени ръце, защото при нарушена цялост могат да застрашат човешкото здраве.

Започва първата за тази година ваксинация срещу бяс при дивите хищници. Тя ще се извърши по въздух с помощта на дванадесет специално оборудвани самолети. Така ще бъдат разпръснати над 1 млн. ваксинални примамки. В зависимост от атмосферните условия ще бъдат необходими до 15 дни.

Кампанията ще стартира от летище Приморско, област Бургас. Планирано е ваксини да бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Няма да се извършва пръскане над населените места и водоемите.

На територията на София-град ваксиналните примамки ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица в близост до кварталите в подножието на Витоша.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 сантиметра. Те имат  специфична миризма, която привлича хищниците. Предвидено е на един квадратен километър да се изхвърлят по 25 броя примамки. Те ще бъдат пускани от самолетите от височина 150 метра.

При нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. По тази причина ветеринарните лекари препоръчват примамките да не се пипат с незащитени ръце. Препоръчително е при контакт с примамките да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Според препоръката на БАБХ домашните животни следва да се държат затворени или на повод (за кучетата). Така ще се избегне риска да приемат примамки. Важно е да се знае, че те са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс. Тя е разработена и се изпълнява от Българската агенция по безопасност на храните. Чрез нея следва до 2020 г. да се изкорени болестта по дивите животни е Европа.

 

Сродни публикации