Започват публични проверки за допълнителни дейности към къщите за гости » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Започват публични проверки за допълнителни дейности към къщите за гости

Акценти

  • От бенефициентите ще се изискват декларации за конфликт на интереси

Медиите са поканени, за да се даде пълна светлина за начина на разходване на средствата.

14 проекта, които са подадени за одобрение от Местни инициативни групи (МИГ) и са за допълнителни дейности към къщите за гости, ще бъдат проверени. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в телевизионно участие днес. Тя коментира, че тези проекти са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие“. Дейностите били допустими по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Вече не е ясно дали тези инвестиции ще бъдат използвани по предназначение. Не се знае дали някой няма намерението да ги оползотвори за покриване на лични нужди. Сред представените проекти има такива за изграждането на басейни, джакузи и детски площадки.

Министър Танева обясни, че за всяко съмнение за неустойчивост на бизнес плана ще се отказва финансиране. Предстои проверките да бъдат извършвани от представители на Министерството и ДФЗ. Освен това те ще бъдат публични и на тях ще са поканени и медиите.

С цел да бъдат избегнати злоупотреби в бъдеще, от бенефициентите ще се изискват декларации за конфликт на интереси. МИГ е група на местно ниво. В нея влизат представители на публичния сектор, неправителствения сектор и местната администрация, която е напълно независима от МЗХГ

По повод на напълно пропадналите площи министърът обясни, че те са в размер на 94 хил. дка. От тях само 600 дка са в райони с противоградова защита. За осигуряване на противоградова защита върху цялата земеделска територия е необходимо стопаните да участват във финансирането й с такса за обработваемите площи.

 

Сродни публикации