Започват да броят прасетата в Провадийско » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Започват да броят прасетата в Провадийско

Акценти

  • Всички стопани, които са решили вече да регистрират прасетата си трябва да закупят ушни марки от регистриран обект

Едва 10 % са регистрираните животни в областта

След като беше обявено първото огнище на Африканска чума по свинете, в община Провадия разпоредиха преброяването на всички прасета за лична консумация. То ще бъде извършено в 24-те населени места, за да се установи точния брой на животните в региона. Според специалисти регистрираните там животни са едва 10 %. В предходното преброяване са включени едва половината от отглежданите към момента.

Всички стопани, които са решили вече да регистрират прасетата си трябва да закупят ушни марки от регистриран обект, а след това задължително за всяко животно трябва да имат пътен лист. Експертите припомнят, че към момента обезщетения за евтаназирани животни се изплаща само ако те са регистрирани.

пари

Продължават дейностите по дезинфекция. Хората очакват тези дни да стане ясно дали болестта се е разпространила и извън обявеното огнище в с. Тутраканци. Те са притеснени за животните си. Вируса е изключително устойчив и не е ясно кога отново ще могат да гледат прасета. Нужно е да се подходи отговорно и сериозно към всички мерки за неразпространение на болестта. Ако след умъртвяване има останал фураж, то той не трябва да се продава, за да се ограничи разпространението на заразата.

 

Сродни публикации