Запалени сухи треви причиниха няколко пожара през почивните дни » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Запалени сухи треви причиниха няколко пожара през почивните дни

Акценти

  • 2 тона зърно, 2 фуражомелки и близо 50 кв. м покривна конструкция са изгорели при пожар в селскостопанска постройка в село Новосел

Няколко постройки и повече от 300 дка гора са спасени от огнените стихии

В последния почивен ден на миналата седмица е получен сигнал за пожар в иглолистна гора в село Благово. Противопожарни екипи от Шумен и Велики Преслав, а също и служители на Държавно горско стопанство (ДГС)-Шумен са се включили в гасенето на огъня. Подпалени са сухи треви в близост до селото. От тях огънят се е прехвърлил в гората.

200 000 кв. м. е била площта на пожарогасене. За целта се използвани 18 тона вода. Огнената стихия е унищожила 65 дка иглолистна и 300 дка лесонепригодна гора. За щастие са спасени 130 дка иглолистна гора.

Отново в неделя, на 10 март 2019 г., е подаден сигнал за върхов пожар в иглолистна гора. Той е бил локализиран в землището на село Живково. Според свидетелските  показания причина за пожара са запалени сухи треви в частен имот, находящ се в края на селото. В последствие пламъците са се прехвърлили към горския масив.

Противопожарни екипи от Шумен, Нови пазар и Велики Преслав са участвали в акцията за потушаване на пожара. Участвали са още и 12 служители на ДГС-Шумен. За гасенето на пламъците са използвани тупалки и ранцеви пожарогасители. Огнената стихия е успяла да унищожи 24 декара иглолистна гора. Извършено е разчистване на площ от 22 000 кв. м. От опожаряване са спасени 226 декара смесена гора.

Пореден сигнал, но този път за горяща селскостопанска постройка в село Новосел е подаден в на 10 март 2019 г. В горящата постройка е имало зърно и фуражомелки. Пожарът там е възникнал в резултат от небрежно боравене с открит огън. Установено е, че собственикът е запалил отпадъци, изхвърлени до постройката. Пламъците са засегнали зърното и са унищожили 2 тона от него заедно с 2 фуражомелки и близо 50 кв. м от покривната конструкция. Други две сгради са били спасени от огнената стихия.

 

Сродни публикации