Запалени стърнища причиниха повече от 120 пожара » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Запалени стърнища причиниха повече от 120 пожара

Акценти

  • На територията на областите Велико Търново, Габрово, Смолян и Стара Загора е обявен пожароопасен сезон

Само от началото на годината досега преките щети са в размер на 20 хил. лв.

През последните седмици почти няма ден без пожар някъде в страната. От началото на годината досега са регистрирани почти 30% повече горски пожари спрямо отчетените през миналата година. Това сочат данните, които Владимир Константинов – експерт в Агенцията по горите е съобщил пред БНР.

Ако през 2018 г. горските пожари са били само 222, то тази пролет те вече са над 120. Миналата година щетите нанесени от огнените стихии са били на стойност под 40 хил.лв. за цялата година. В пожарите случили се досега вече са засегнати над 6 000 дка горски територии. От началото на 2019 г. на телефон 112 са подадени повече от 670 сигнала за пожари близо до горски територии. Преките щети се равняват на 20 хил. лв.

На територията на 4 области е обявен пожароопасен сезон. Това са Велико Търново, Габрово, Смолян и Стара Загора. Необичайно високите температури и засушаването през последните седмици и дни са сред основните причини за възникването на пожари.

По последни данни голяма част от огнените поражения са в резултат на човешка небрежност. До момента всички над 120 пожара, регистрирани тази година, са възникнали точно така. Паленето на стърнища и растителни остатъци е причинило повече от 70% от тях. Тези цифри налагат необходимостта от затягането на мерките за контрол.

 

Сродни публикации