Зам.-министър Маринов: Има изключително надеждна система на контрол в сектора на биологичното производство » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Зам.-министър Маринов: Има изключително надеждна система на контрол в сектора на биологичното производство

Зам.-министър Маринов: Има изключително надеждна система на контрол в сектора на биологичното производство

„Искам да уверя всички ваши зрители и потребители, че има изключително надеждна система на контрол в сектора на биологичното производство.“ Това заяви заместник министър Чавдар Маринов в ефира на БНТ.

Той уточни, че контролиращите лица проверяват всеки един от операторите в страната. Сертифициращите фирми извършват най-малко по една физическа проверка на година на 100 % от операторите. Често проверките дори са необявени. Отделно  се извършват допълнителни проверки и се вземат проби.

Министерство на земеделието, храните и горите допълнително извършва проверки на база риск анализ.

„Отклоненията и нарушенията, които се установяват са в много малък процент. Бяха изнесени по медиите десетина, дванадесет случая за определени култури, но абсолютно е невярно твърдението, че нямаме система на контрол. Съгласете се, че 10-12 случая при над 6 000 не е кой знае какъв процент.“, добави още Маринов.

Колкото до системата, която дава разрешение за работа на контролиращите лица, зам.-министър Маринов уточни, че тя е много сериозна и надеждна.

В заключение заместник министър Маринов допълни, че се очаква одобрение на шестата нотификация на ПРСР, за да могат да бъдат прехвърлени над 40 милиона, с които да се осигури новия прием по Мярка 11 „Биологично земеделие“.

 

За автора

Сродни публикации